Hur uppfattas du på Linked In – Ditt porträtt gör skillnad

Vill du göra ett bra första intryck när någon söker dig på LinkedIn? Svaret är såklart ja på den frågan. Hur man lyckas med det är såklart lite svårare att svara på. 

Här försöker vi bena ut några av de saker man kan tänka på och vad man kan påverka när man ska ta bilder till LinkedIn, CV och andra professionella sammanhang.

3 saker – Att tänka på

Först och viktigast: Var dig själv!

Utgå alltid från dig själv när du funderar på hur du vill uppfattas. Det är bra att inspireras av andra men bara till en viss gräns. Efter det första intrycket kommer verkligheten och du möter de som sett ditt porträtt. Då gäller det att kunna leva upp till den bild du gett.

Vilken bransch jobbar du i?

Olika branscher har olika normer. Uppfattas du som kreativ i din bransch om du har en färgad snusnäsduk, eller behöver du ligga närmare Peter Siepen för att sticka ut? Du kanske inte alls vill sticka ut utan hellre se ut som de flesta. Ta ett titt på andra i din bransch och ta med det i dina tankar kring ditt porträtt.

Vad vill du kommunicera?

Känner du dig junior och ny på arbetsmarknaden? Då kanske en väldigt glad bild förstärker den bilden. Är du en sprudlande 60-åring? Då kanske ett stort glatt leende signalerar just det. Allt går såklart inte berätta med ett enda porträtt men du kan berätta mer än du tror. Kroppsspråk, kläder och ansiktsuttryck ger många signaler.

3 saker – Du kan påverka

När du nu funderat på vad du vill kommunicera är det dags att titta på vad du kan påverka.

Kläder och frisyr

Hur du klär dig säger en hel del om dig. Det är faktiskt den enskilt viktigaste delen i att signalera din identitet. Därför viktigt att matcha det du vill kommunicera med de kläder du väljer. Generellt kan man säga att färger och mönster förstärks när man tittar på en bild i jämförelse med att möta en person IRL. Om du har möjlighet att variera frisyr (gäller inte mig och Linus) så kan det också göra stor skillnad. Viktigaste tipset, som kanske är en självklarhet, är att gå till frisören, hellre före fotograferingen än efter. Boka en klipp-tid direkt när du får veta vilken dag du ska fotograferas.

Kroppsspråk och ansiktsuttryck

Hur du står med både kropp och armar kan ge olika känsla. Är du mer avslappnad och hänger på en höft eller vill du luta dig in mot kameran och upplevas vara aktiv och på väg framåt?

Läs gärna vår artikel på tips om hur du kan förbereda dig så bra som möjligt inför fotograferingstillfället. Kommer inom kort här på hemsidan.

Miljön för fotograferingen

Välj gärna en plats som är relevant för det du sysslar med och som kan förstärka din professionella roll. Jobbar du inom restaurangbranschen så känns en matsal, ett kök eller en vinkällare som rätt plats även om du kanske sitter framför en dator stora delar av din arbetsdag. Är du tjänsteman på ett byggbolag så kanske en bild vid ett bygge känns relevant.

Välj en professionell porträttfotograf 🙂

Vi har hjälpt företag som vill ta riktigt bra porträtt sedan 2009. Jag och Linus tror på att ett tryggt och trevligt möte vid fotograferingen är nyckeln till ett avslappnat och bra porträtt.